AUDIO / Încontinuu sau în continuu?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 8 septembrie 2015, 09:28
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Încontinuu sau în continuu? Când se scrie împreună şi când se scrie în două cuvinte? (rubrică difuzată în 10 august 2015)
Nu știu dacă vă mai amintiți rubrica în care am vrobit despre adverbul „întruna”. Probabil că nu. Dar nu strică să vă reamintesc: cuvântul „întruna” se scrie împreună atunci când este adeverb. Adică are sensul de „mereu, fără încetare, încontinuu”. Și vă dau imediat câteva exemple: „plouă întruna”, „ninge întruna”. În ambele exemple, „întruna” se scrie într-un singur cuvânt, spre deosebire de exemplul „într-una din zile am alergat mai mult”. O propoziție în care „într-una” înseamnă „în una”.
Să nu credeți cumva că reiau o rubrică mai veche din pană de inspirație. Nu, pornind de la acest exemplu, mi-am dat seama că atunci nu v-am atras atenția asupra adverbului „încontinuu”. Am văzut nenumărate cazuri, în presa națională, unde, în loc de forma corectă „încontinuu”, este scris „în continuu”, în două cuvinte . Și dau exemplu un titlu de pe pagina postului România TV: „Iubeşti cireşele şi ai mânca în continuu? Vezi ce pericole ascund în realitate aceste fructe”. (În paranteză fie spus, întrebarea e stupidă și, mai aproape de sens, ar fi formularea „și le-ai mânca încontinuu”.)
„În continuu” se scrie în două cuvinte în formulări cum ar fi: „De la naționala de fotbal așteptăm să fie în continuu progres”. Să nu uit, sper că ați remarcat cei doi „u” din final: continuu!