AUDIO / Înnoptăm sau înoptăm? Înnotăm sau înotăm?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 12 august 2015, 10:39
Când scriem cu doi „n” şi când cu unul singur? (material difuzat în 12 iunie 2015)
Ieri am vorbit de la microfonul acestei rubrici despre cum unele cuvinte ce încep cu vocala „î” sunt pronunțate sau scrise cu „i”. Și m-am referit la cuvântul „învinuit”, pronunțat sau scris greșit „invinuit”. Astăzi o să vă spun câteva lucruri despre derivarea unor cuvinte cu ajutorul lui „în”. Și mă voi referi la acele cuvinte care au consoane duble în urma derivării cu „în”: a înnopta, a înnegri, a se înnoda, a înnămoli, a înnebuni. Toate sunt cuvinte scrise cu doi „n” sau, cum ne-am exprima doct, cu „n” geminat. Toate aceste cuvinte se scriu cu doi „n” din simplul motiv că unul aparține prefixului „în” și celălalt, cuvântului propriu-zis: „în” + noapte dă a înnopta, în +nod dă înnoda, în + nămol dă înnămoli, în + nebun dă, normal, ca să zic așa, înnebuni.
Ei bine, în ciuda acestei elementare logici, mai întâlnim, la unele televiuni de sport, cuvinte care, pur și simplu, nu există! Cum este cuvântul „înnot”, scris cu dublu „n”. Oricât am căuta prin piscine sau pe plajă, nu găsim de unde poate veni al doilea „n” fiindcă acest cuvânt, „înot” nu este unul derivat de la ceva. (Etimologia latină are doi „n”, însă asta e altă poveste!) La fel stă treaba și cu verbul „a se îneca” care nu este derivate de la niciun alt cuvânt. Ceea ce înseamnă că scriem cu un singur „n” și nu așa cum scria pe burtiera unei televiziuni naționale: „Un copil s-a înnecat în apele învolburate ale Someșului”.
Îmi vine să înnebunesc când citesc asemenea gogomănii. „Înnebunesc”, nu uitați, se scrie cu doi „n”!