AUDIO / Între prenumele din Banat, Trandafir n-are spini
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 28 aprilie 2016, 08:12
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 28 aprilie 2016)
O doamnă din Oravița mi-a adresat o întrebare, acum câteva zile, în legătură cu prenumele specifice Banatului. Sigur, întrebarea avea, are legătură cu Floriile, când numeroase persoane cu nume de flori și-au sărbătorit onomastica. Între numele de persoane împrumutate din regnul vegetal, unele sunt mai puțin puse în relație cu Floriile de vorbitorul obișnuit: Dalia, Gențiana, Laur, Laura, Laurențiu, Iris, Crenguța, Codrin, Codruța, Gherghina, Florentin, Mugurel.
Iar altele sunt atât de banale aparent încât ne mirăm când le întâlnim. Mă gândesc la Romanița, Ghiocel, Panseluța, Micșunica, Zambilica.
Dar să revin la antronponimele specifice zonei și să vă spun că, dintre multele prenume de flori, mi se pare că Banatul are unul specific: Trandafir. Și mai cred că este specific zonei de unde provine doamna care mi-a adresat întrebarea, adică din Caraș, ceea ce înseamnă Banatul de munte. Cuvântul „trandafir” vine din greacă, unde „trandaphilos” înseamnă 30 de foiţe.
În fine, cred că, în emoția Floriilor, am uitat să urăm la mulți ani chiar… Timișoarei, cunoscută de multă vreme sub numele de „oraș al florilor”. Ce dovadă mai clară vreți decât acest text de la anul 1660, scris de cunoscutul călăto otoman, geograf și istoric, Evlia Celebi:
„Podoaba acestei cetăţi (a Timişoarei) constă în faptul că este aşezată pe un pământ înverzit, mănos şi că e înconjurată de grădini şi parcuri de trandafiri.”