AUDIO / Ion Isac, cel mai talentat plein-air-ist bănățean
Articol de Dana Florea, 15 aprilie 2020, 12:11
Poate că ne-a prinde bine puțin să mai ieșim din apăsarea asta a statului între patru pereți și să ieșim puțin în natură. Desigur cu gândul, nu vă speriați. Și am să vă spun că și avem un motiv binecuvântat, ca să mă exprim așa. Da, într-o zi de 2 aprilie a anului1885, în Ciclova Montană, s-a născut viitorul pictor Ion Isac. E un nume aproape uitat în conștiința publică, dar artiștii care sunt îndemnați, în aceste zile, să iasă din casă doar între orele 11 și 13, știu că este unul dintre cei mai importanți peisagiști ai Banatului. Poate cel mai important deși, din cauza condițiilor vremii, nu a putut urma studii universitare de specialitate sau, cum se spune atunci, de Belle Arte.
După finalizarea Școlii Normale la Timișoara, Ion Isac a fost învățător suplinitor în Carașul natal, apoi, din 1919, a devenit profesor titular de desen la Școala Normală de Băieți din Timișoara. După Marea Unire, a devenit secretar al Asociației Bănățene de Arte Frumoase și, în 1943, i-a fost recunoscută calitatea de pictor profesionist.
Evident că și cei care nu îi știu opera pot bănui că peisajele sale poartă amprenta impresionismului francez, un curent ce le cerea artiștilor să picteze în mijlocul naturii, în aer liber. De la această formulă, în aer liber, avem o sintagmă ce s-a impus in limba română: plein-air, pronunțată așa cum ați auzit, plener, dar scris plein-air.
Dacă aveți acces la internet, căutați numele Ion Isac și vă veți bucura de lumina și bucuria peisajelor sale.
(rubricã difuzatã în 2 aprilie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: artindex.ro)