AUDIO / Malthus și 7,8 miliarde de guri de hrănit
Articol de Dana Florea, 10 iunie 2020, 11:47
Ieri am vorbit despre ageism, adică despre discriminarea populației în funcție de vârstă. Și s-a înțeles că este vorba despre vârsta senectuții, adică a bătrâneții. Tot în rubrica de ieri am adus vorba, în treacăt, despre teorii conspiraționiste cu privire la reducerea populației lumii. Dincolo însă de teoriile conspirației, în lumea științifică circulă, de multe decenii, teorii cu privire la raportul dintre populația lumii și resursele ei economice. Fiindcă, vrem nu vrem, în perioada 1966-2014 populația lumii s-a dublat, ajungând la 7,2 miliarde de persoane, potrivit datelor Națiunilor Unite. Astăzi, pe Planeta albastră — ca să mă exprim optimist metaforic — trăiesc aproape 7,8 miliarde locuitori. Sigur, țările cu contribuția cea mai mare sunt din Asia, dar asta e o altă problemă. Problema cea mai gravă este că resursele sunt finite, adică nu cresc odată cu populația. Ba chiar dimpotrivă.
Ei bine, o asemenea problemă a fost formulată de un cleric și economist englez pe nume Thomas Malthus la începutul secolului al XIX-lea. Ca o consecință a acestei relații dintre creșterea populației și scăderea resurselor, vizionar, el propunea niște măsuri care au fost experimentate de regimurile opresive: controlarea nașterilor.
Dar Malthus considera că bolile și războaiele sunt un fel de pârghii naturale ce mai atenuează acest raport. Sună cinic, desigur, dar teoria malthusianistă mai are ceva extrem de amenințător: prezicea crize umanitare create de foamete. Așa cum, de altfel, omenirea a avut în ultimele decenii.
(rubricã difuzatã în 20 mai 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)