AUDIO / Mironisițele, mirul și miruirea
Articol de Dana Florea, 12 mai 2020, 07:30 / actualizat: 12 mai 2020, 9:20
O doamnă din Arad m-a întrebat de data asta pe Facebook, de ce cuvântul „mironosiță” este conotat negativ. Am pierdut momentul să explic cuvântul „mironosiță” acum vreo două săptamâni, fiindcă a treia duminică după Paști este dedicată Femeilor Mironosițe, adica Femeilor Aducătoare de Mir. Prezența aducătoarelor de mir se explică prin faptul că depunerea în Mormânt a Mântuitorului s-a făcut fără a se respecta integral prescripțiile religioase. Femeile Mironosițe au venit în acea duminică, în zori, cu balsamuri înmiresmate pentru a-i unge trupul celui răstignit dar au gasit mormântul gol și au primit mesaj de la înger ca Iisus a înviat!
Dacă inițial acesta însemna o femeie cucernică, smerită, treptat „mironosița” a devenit epitetul dat unei femei prefăcute, care simulează nevinovația, modestia. Probabil că transformarea cuvântului are legătură cu ipocrizia tot mai accentuată în spațiul public a unor persoane. O transformare negativă s-a petrecut și cu un alt derivat de la „mir”, verbul „mirui”. Acesta a ajuns să însemne „a lovi pe cineva (mortal) drept în mijlocul frunții”
Nu am citit niciunde ceea ce vreau să propun aici ca explicație, dar cred că e coerent ce presupun: în primele secole de creștinism, unii dintre creștini purtau ca semn distinctiv, pe frunte, un semn numit sphragis, pecete, sub formă de cruce, evident ca marcă a miruirii.
Nu e exclus ca execuțiile creștinilor să fi fost parodieri umilitoare ale ritualului creștin și să fi constat și în lovituri mortale acolo unde se pune mirul.
(rubricã difuzatã în 11 mai 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: Facebook.com)