AUDIO / Misterele unor cosoni
Monedele de tip Koson sunt emisiuni din aur, având greutate medie de 8,40 g, ceea ce apropie monedele de staterul grecesc sau de aureusul roman.
![koson koson](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2025/02/Koson_79000126.jpg)
Articol de Dana Florea, 12 februarie 2025, 09:29
(Rubrică difuzată în 29 ianuarie 2025)
Nici în rubrica de astăzi nu ieșim din sfera antichității dacice fiindcă, iată, astăzi am să vă readuc în memorie un cuvânt ce a mai circulat în spațiul public, tot cu scandal: coson. Cuvântul coson este un eponim fiindcă vine de la un nume propriu care ar fi numele unui rege dac Koson sau Cotiso, care a domnit între anii 44 și 29 î Hr (după alte variante, 40-29 î Hr) și a controlat o parte a Daciei, inclusiv zona capitalei Sarmizegetusa Regia.
Monedele de tip Koson sunt emisiuni din aur, având greutate medie de 8,40 g, ceea ce apropie monedele de staterul grecesc sau de aureusul roman. Emisiunile din argint sunt mai rare.
Pe avers este reprezentat un magistrat între doi lictori, adică păzitori, mergând spre stânga, legenda KOΣΩN (KOSON), iar în câmpul din stânga, în fața primului lictor, apare uneori monograma BR sau BA. Pe revers este ilustrată o acvilă cu aripile deschise, ținând în gheare un sceptru și o cunună.
Există mai multe scenarii în legătură cu originea monedelor, dar prefer să vă ofer opinia Băncii Naționale a României cu privire la aceste monede:
Brutus ar fi bătut moneda în anul 42 î. Chr. pentru plata mercenarilor geto-daci; Moneda ar fi fost bătută de regele geto-dac Cotiso/Coson şi ar fi datată 31-29 î. Chr.; Moneda ar fi fost bătută de un conducător geto-dac de la sud de Carpaţi sau chiar din sudul Dunării; Moneda ar fi un fals modern, fiind bătută în sec. XVI-XVII, într-o epocă în care falsificarea monedelor antice era un fenomen relativ răspândit în Transilvania. Nimic nou sub soare, îmi vine să exclam.
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate la Radio Timișoara de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.50 și 17.50. Le puteți asculta și pe site-ul nostru: www.radiotimisoara.ro/articole-despre/sa-vorbim-corect