AUDIO / Nefrologie și artă
Articol de Dana Florea, 22 aprilie 2019, 10:34
Viața științifică a Timișoarei se poate dovedi fascinantă nu doar pentru cei familiarizați cu multele domenii ce o compun ci și pentru cei din afară. Adică pentru laici, cum se spune cu un cuvânt ce vine din ograda religiei. M-am gândit la asta în clipa în care am găsit, în calendarul reperelor bănățene, că personalitatea zilei de azi este un mare medic și universitar . În 4 aprilie 1914, s-a născut creatorul Nefrologiei timișorene, Prof. dr. Constantin Zosin. Fără să fie de-al locului, Profesorul Zosin a fost adus la Medicina din Timișoara în 1948 de către eminenta savantă Ana Aslan. Nu merg mai departe cu detaliile din viața sa înainte de a vă spune că Nefrologia este o ramură a medicinei interne ce se ocupă cu studiul rinichiului. Nefros, în limba greacă înseamnă chiar rinichi.
Revin la exemplara carieră științifică și didactică a Profesorului Constantin Zosin și vă spun că a fost profesor docent și că a condus secția timp de 26 de ani. În anul 1954, a coordonat construcția primului aparat de hemodializă renală din România, ceea ce, la data respectivă, a însemnat un moment cu totul special pentru medicina românească și nu numai. Ca să înțelegeți despre ce vorbesc, un aparat de hemodializă preia funcția rinichilor și curăță sângele.
În fine, ies din aria aceasta mult prea complicată și pentru mine și vă mai spun că Profesorul Zosin a fost căsătorit cu sora marelui pictor român Corneliu Baba. Iar fiica lor, Ioana Zosin, i-a continuat pasiunea pentru medicină fiind un reputat profesor universitar și medic specialist în domeniul endocrinologiei.
(rubricã difuzatã în 4 aprilie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)