AUDIO / Nu vă jucați cu neologismele dacă nu sunteți suficient de versați
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 7 decembrie 2015, 10:10
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica dimineaţa, după ora 8.00.
(rubrică difuzată în 11 noiembrie 2015)
Neologismele sunt un teren pe care este bine să circuli numai dacă știi bine despre ce este vorba. Știu foarte bine că oamenii obișnuiți nu se dau în vânt după neologisme și acest lucru mi se pare firesc. Știu însă că, de îndată ce își fac apariția în spațiul public, oamneii politici sau diverse persoane cu o pojghiță de cultură se simt datori să fie mai culți decât e nevoie. Era să spun „mai culți decât sunt cu adevărat”, dar mi-am dat seama că făceam o comparație și le acordam statutul pe persoane cultivate. Ceea ce, în prea multe situații, nu este cazul.
Așadar, acum câteva seri, la obișnuitele emisiuni de trăncăneală politică, vine vorba despre fostul președinte Ion Iliescu și despre rolul lui Ion Iliescu în actualul PSD. În platou, unul dintre invitați simte nevoia să arate ce vocabular bogat are în dotare și emite următoarea frază: „Să fim sinceri și să recunoaștem că Domnul Ion Iliescu este unul dintre cei mai versatili politicieni”.
Domnul în cauză dorea să spună „versat”, nu „versatil”, așa că a ieșit o prostioară. În timp ce „versat” înseamnă experimentat, competent, priceput, „versatil” are cu totul altă semnificație. O persoană versatilă este una care își schimbă cu ușurință părerile, nehotărât, nestatornic, schimbător, instabil.
Așadar, nu vă jucați cu neologismele dacă nu sunteți suficient de versați!