AUDIO / O gafă de presă mai explozivă decât dinamita inventată de Alfred Nobel
Articol de Dana Florea, 16 martie 2021, 10:09
În rubrica de ieri, am încercat să vă spun că, adesea, hazardul poate crea cuvinte ce pot părea mai mult decât verosimile. Iar exemplul meu a fost o știre preluată de la un cunoscut post de radio în care apărea cuvântul inexistent „decesat”, în loc de „decedat”, fără ca redacția care a preluat știrea să corecteze greșeala. În realitate, nu este vorba decât de o greșeală de culegere fiindcă litera „s” este lângă litera „d”. Deci nu este vorba despre o greșeală, ci de o scăpare. Și, fiindcă sunt o persoană optimistă, azi am ales să vă povestesc cum o gravă greșeală de documentare jurnalistică a produs efectele cele mai fericite cu putință.
În celebra sa carte Jurnalistul universal, David Randall istorisește că fondarea legendarului Premiu Nobel s-a datorat unei false știri cu privire la moartea lui Alfred Nobel. În aprilie 1888, fratele său mai mare, Ludwig Nobel, moare. De aici însă lucrurile se complică fiindcă un ziar francez încurcă persoanele și scrie un necrolog despre Alfred pe care îl numește „negustorul morții”. Asta fiindcă, în 1867, dinamita a fost patentată de ilustrul și foarte bogatul chimist. Ceea se pare că l-a afectat atât de mult pe Alfred Nobel încât l-a determinat să facă gestul pe care îl știm tocmai pentru a nu rămâne în istorie ca „tatăl dinamitei”.
Nu uit, ca de obicei, că suntem la o rubrică de limba română și vă spun că „dinamită” este un cuvânt creat după grecescul dynamis, care înseamnă „putere, forță”. Dinamoviștii probabil știu asta.
(rubricã difuzatã în 24 februarie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)