AUDIO / O soartă, dar mai multe sorți
Articol de Dana Florea, 22 martie 2021, 09:55
Îmi cer scuze că mă autocitez, dar fac acest gest fiindcă astăzi o să duc mai departe o idee despre care am început să vorbesc în rubrica de ieri. Așadar, ieri îmi începeam rubrica așa: o străveche precauție spune că nu e bine să te lași la voia întâmplării. Poate că aș fi putut să adaug puțin mister la enunțul meu și să fi spus, în loc de întâmplare, soartă. Da, e cu totul altceva să spui că te lași la voia întâmplării sau la voia sorții. Dacă îmi dați voie să fac această distincție, cuvântul „întâmplare” face parte din vocabularul ateu, poate științific, în timp ce cuvântul „soartă” face parte din vocabularul spiritual. Nu spun „religios” fiindcă, pentru creștini, nu soarta hotărăște ceea ce ni se întâmplă, ci omul, care e liber să aleagă mereu.
În fine, nu intru prea mult în detalii de acest fel, ci o să citez definiția din Dicționarul Explicativ al Limbii Române ce spune așa: „soartă, sorți. (În superstiții) Forță (sau voință) supranaturală despre care se crede că hotărăște tot ce se petrece în viață; destin, fatalitate, noroc, scrisă, ursită. 2. Situație, concurs de împrejurări existente la un moment dat. ♦ Evoluție, desfășurare (a unei acțiuni); deznodământ.” Cuvântul provine din latinescul sors, -tis.
Primul lucru ce poate pune pe gânduri un filolog este faptul că „soartă” are formă de plural. Iar al doilea lucru este că forma „sorți”, înseamnă, în mod specific, „zaruri” sau obiecte cu ajutorul cărora se provoacă ceva ce ține de hazard, impredictibil. Ca în expresia „tragere la sorți”. Foarte ciudat, dar în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, nu găsim o asemenea definire.
(rubricã difuzatã în 10 februarie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)