AUDIO / Oare idioții sunt întotdeauna utili?
Articol de Dana Florea, 7 ianuarie 2021, 10:27
Am încheiat rubrica de ieri cu o expresie despre care am spus ca pare doar jignitoare: „idioții utili”. Mă refeream la faptul că toată propaganda asta a votanților AUR pentru scoaterea României din UE și NATO face clar jocul Rusiei. În științele politice și în jurnalism, expresia „idioți utili” se referă la persoanele sau la instituțiile care, prin faptele și mesajele lor, susțin, promovează o cauză fară să cunoască dedesubturile ei. Așa s-a întâmplat în anii 60 și 70 cu marile mașuri pentru pace din SUA și Europa occidentală fiindcă luptătorii pentru pace — departe de a fi fost plătiți de sovietici — protestau și împotriva cursei înarmărilor din țările lor. Ceea ce exprima exact interesul Uniunii Sovietice.
Inițial, s-a crezut ca expresia „idioți utili” îi aparține lui Lenin, unul dintre liderii revoluției comuniste, bolșevice din 1917, care ar fi spus despre intelectualii occidentali care faceau gratuit propaganda bolșevismului ca ar fi niște „idioți utili”. Se pare ca nu e așa, dar originea expresiei nu prea are importanță. Când atenienii au inventat democrația, „idiotes” însemna „privat”, preocupat de treburile proprii. Încetișor, „idiotes” a devenit tot mai mult opusul lui „polites”, cetățeanul implicat în treburile cetății. Așa a aparut sensul de azi al cuvântului idiot: trebuie sa fii idiot, adică lipsit total de inteligență, stupid să nu vezi că treburile cetății sunt și ale tale. De-a lungul vieții se pare că mai toți am fost la un moment dat „idioți utili”. Adică naivi și manipulați.
(rubricã difuzatã în 16 decembrie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)