AUDIO / Odată cu primul pas pe Lună, epoca romantică s-a sfârșit
Articol de Dana Florea, 5 august 2019, 13:59
Există date în istoria noastră recentă ce împart omenirea în două. Așa este, de pildă, ziua de 21 iulie, în care, acum 50 de ani, omul pășea pentru prima oară pe Lună. (Fac o paranteză și vă semnalez că am scris Lună cu majusculă fiindcă este vorba despre corpul ceresc!) De ce spun că o asemenea extraordinară minune a științei și tehnologiei a împărțiti lumea în două? Ei bine, aș aminti că aproape jumătate din locuitorii SUA cred că Neil Armstrong și Buzz Aldrin nici vorbă să fi fost acolo și, ca atare, totul a fost o uriașă minciună, o uriașă manipulare. Nu vreau să vă conving de adevărul coborârii pe solul lunar, însă eu sunt convins că primii care ar fi dat în vileag o asemenea făcătură ar fi fost sovieticii. Cei cu care americanii se aflau într-o acerbă concurență în cosmos. În fine, eu cred că, odată cu primul pas pe lună al lui Armstrong, a încetat, de fapt epoca romantică. Asta fiindcă luna este corpul ceresc promovat mereu de romantici.
Cât despre implicațiile lingvistice ale cuvântului „lună”, trebuie să vă spun că avem de-a face cu un cuvânt mult mai important decât pare. Astfel, intervalul cu care noi comensurăm anul este chiar luna. De ce? Fiindcă oamenii au măsurat timpul după fazele lunii. Iar fazele lunii sunt în directă legătură cu femeia. Asta fiindcă ciclul menstrual vine o dată pe lună, iar cuvântul „menstruație” vine de la latinescul mensis, adică lună. Vă mai spun că, atunci când cei doi cosmonauți americani au coborât pe lună, ei nu au aterizat, ci au aselenizat sau au alunizat. Romanii o numeau pe zeița lunii Selene sau Selena.
(rubricã difuzatã în 26 iulie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)