AUDIO / Opera in musica timișoreană, la 75 de ani
Articol de Dana Florea, 9 aprilie 2021, 10:47
Dacă aș avea voce pentru cântat, astăzi nu aș vorbi, ci aș cânta la microfonul acestei rubrici. Da, așa s-ar cuveni fiindcă, acum 75 de ani, adică în 30 martie 1946, a fost înființată Opera Română din Timișoara. Actul de naștere al acestei instituții care a devenit o minunată și încântătoare prezență în viața Timișoarei a fost decretul semnat de Regele Mihai I. Iar contextul înființării Operei la Timișoara ca instituție de sine stătătoare are legătură cu faptul că, după Diktatul de la Viena din 1940, adică după cedarea Ardealului, Opera din Cluj s-a refugiat aici devenind Opera din Cluj-Timișoara, sub conducerea lui Sabin Drăgoi. Dar întoarcerea acasă a Operei din Cluj, în 1945, lăsa Timișoara fără bucuria muzicii, așa că minunea s-a produs.
Primul consiliu de administrație a cuprins personalități marcante ale vremii: celebra Aca de Barbu a fost numită director, Traian Nicolau – director artistic, Mihai Bota – director administrativ, iar Gheorghe Marianciu, a fost secretar studii muzicale. Dirijorii angajați au fost Gheorghe Pavel, Traian Mihăilescu, Hermann Klee, Constantin Daminescu. Maestrul de balet s-a numit Mercedes Pavelici, iar regizori s-au numit Ionică Mihai și Eugen Gropșianu.
Profit însă de prilejul aniversar și, dorind ani mulți Operei Române din Timișoara, închei rubrica de azi cu două precizări: cuvântul „operă” vine din italiană unde, de fapt, genul se numea, la început, undeva pe la anul 1600, „opera in musica”, adică „lucrare muzicală”. Iar atunci când se referă la caracterul sincretic al acestei arte, adică la amestecul de teatru și muzică, specialiștii folosesc sintagma „teatru liric”.
(rubricã difuzatã în 30 martie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: facebook.com/operanationalaromanatimisoara)