AUDIO / Ora 25, sau metafora unei speranțe ce avea să se împlinească în 1989
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2019, 10:39
Nu știu cum suportați dv. trecerea de la ora de vară la ora de iarnă, dar eu sunt cam buimac vreo 4-5 zile. Sigur, e mult mai bine decât atunci când trecem de la ora de iarnă la cea de vară fiindcă, în acel caz, nu îmi revin vreo două săptămâni. În fine, asta-i situația și, așa cum știe toată lumea, ziua de duminică a numărat 25 de ore. Dar ceea ce nu știe chiar toată lumea este faptul că Ora 25 este titlul unui roman de mare succes internațional scris de Constantin Virgil Gheorghiu, refugiat în Franța după ocuparea țării de trupele sovietice.
Romanul a apărut pentru prima oara în 1949, în limba franceză, la o editură pariziană cu titlul La vingtcinquieme heure, adică „a 25-a oră”. Ca să vă dați seama că nu vorbesc despre un succes de critică, vă mai spun și că romanul Ora 25 a fost tradus în peste 40 de limbi și s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare. Evident, fiindcă autorul romanului fugise din țară, a fost declarat persona non grata de către comuniști așa cum s-a petrecut cu mai toți scriitorii din exil. Interdicția a fost încă mai strașnică după anul 1967, când Ora 25 a fost ecranizat de un cunoscut regizor francez, iar în rolul principal a fost ales marele actor Anthony Quinn. Rezumată, această minunată carte este destinul unui țăran român din Transilvania, târât în lagăre și închisori fiindcă este socotit când evreu, când maghiar, când trădător, când spion. Și vă mai spun că titlul este unul dintre cele mai disperate titluri ale literaturii universale: doar în a 25-a oră, adică niciodată, e posibil să vină salvarea, mântuirea, speranța. Adică că ne întindă o mână bunul Dumnezeu.
(rubricã difuzatã în 29 octombrie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: facebook.com)