AUDIO / Premise pentru a nu scrie „premiză”
Articol de Dana Florea, 4 iunie 2019, 10:41 / actualizat: 6 iunie 2019, 15:20
Acum câteva zile, am primit un colet cu două cărți care au în centrul lor unul dintre cele mai dragi personaje ale mele: Doamna Limba Română. Da, ați ghicit, este vorba despre două cărți de lingvistică, iar autorul lor este Profesorul Ioan Dănilă, un cunoscut universitar și gazetar din Bacău. M-am bucurat mult pentru una din cărți fiindcă îmi va fi de mare folos pentru rubrica mea. Lucrarea, de fapt, este o culegere de teste de limba română și, evident, este adresată studenților filologi, dar nu numai. Și, față de alte lucrări din domeniu, pe pagina de gardă autorul precizează că lucrarea este în concordanță cu ediția din 2005 a DOOM-ului.
Așa că o să o răsfoiesc azi împreună cu dv. pentru a vă adresa o întrebare, așa, de încălzire. Iar prima întrebare se referă la un alt cuvânt ce se scrie și se pronunță când cu „s”, când cu „z”. Așadar, care este forma corectă: premisă sau premiză? Vă amintiți, ieri, am vorbit despre formele „disident” și „dizident” și am spus că forma „disident” este cea corectă fiindcă, în limba franceză, se pronunță „dissident”, deci așa se spunem și noi. Ei bine, exact așa stau lucrurile și cu substantivul premisă, deci multă lume spune și scrie „premiză”. Ceea ce, dați-mi voie din nou să nu fiu de acord cu lingviștii, nu prea sună firesc.
Ce înseamnă însă „premisă”? Sunt două explicații ale acestui cuvânt. Mai întâi, în logică, atunci când vorbim despre o premisă, vorbim despre fiecare dintre propozițiile inițiale ale unui raționament, din care se deduce concluzia. În sensul larg al cuvântului, o premisă este ideea de bază, punctul de plecare.
(rubricã difuzatã în 16 mai 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: radioromaniacultural.ro)