AUDIO / Rechizite, fără număr… plural
Articol de Dana Florea, 6 decembrie 2021, 13:21
Ieri a început școala. Orașul s-a aglomerat dintr-o dată la orele dimineții și ale prânzului, iar când zic „orașul”, nu mă refer doar la Timișoara ci și la celelalte orașe ale țării. E firescul și chiar farmecul fiecărei zile de nou an școlar. Prima zi de școală este o zi specială și pentru părinți, și pentru elevi, iar lunga singurătate a pandemiei i-a dăruit evenimentului o bucurie aparte. Sigur, este bucuria reîntâlnirii, dar și ziua în care pregătirile de dinainte pentru un asemenea moment îți arată roadele. Ghiozdanele noi sunt cu mândrie purtate, iar din ele se ițesc penare noi, unelte de scris viu colorate, radiere, liniare, în fine, tot ceea ce înseamnă rechizitele necesare.
Poate că ați ghicit deja, astăzi o să vă atrag atenția asupra cuvântului „rechizite” și prima mea observație este că „Dicționarul Explicativ al Limbii Române e mult rămas în urmă cu definirea lui. Asta fiindcă DEX-ul definește rechizitele drept totalitatea obiectelor de scris (cerneală, creioane, penițe, radiere etc.) necesare elevilor, funcționarilor etc.; accesorii pentru scris (în birouri). Or, în lumea de azi, e greu de crezut că elevii sau funcționarii mai folosesc cerneală ori stilouri pentru scris. De multă vreme lumea scrie cu pixuri, cerneala a fost înlocuită cu minele cu pastă, iar perioada de pandemie a adus o nouă… rechizită obligatorie: tableta. Îmi cer scuze, substantivul „rechizite” nu are formă de singular, așa că suntem obligați să spunem și să scriem doar rechizite.
Succes copiilor în noul an școlar ?i sănătate tuturor celor care, în grădinițe și școli, aduc lumina educației în fiece zi!
(rubrica difuzata în 14 septembrie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 ?i 15,47. Le pute?i găsi ?i pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Pute?i asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc ?i în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.