AUDIO / Regele românilor este uns, nu încoronat!
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 10 mai 2016, 11:59
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 10 mai 2016)
E 10 mai și, pentru prima oară după abdicarea forțată a Regelui Mihai, 10 mai e zi națională. Legea a fost adoptată anul trecut și nu prevede ca 10 mai să fie zi liberă.
Vă reamintesc, la 10 Mai 1866, Carol I devenea domnitor al României. La 10 mai 1877 statul român își oficializa independența, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat. Așadar, orice am face, cuvântul zilei este „rege”.
În mentalitatea omului modern, regele e un fel de președinte ereditar, cu sânge albastru și cu o viață ceva mai pitorească prin fastul vetust, adică învechit, de la curte: șambelani, peruci, etichetă, reverențe, vânători de vulpi și nu masacre de mistreți. În multe țări, regele este considerat o „instituție” depașită de istorie cu, cel mult, o utilitate turistică.
În ierarhia socială și cosmologică antică, medievală – cum ar fi cea franceză – regele era considerat a fi locțiitor al lui Hristos pe pământ. Regele era locotenent al lui Cristos nu în sens militar, ci etimologic: loco tenes, a ține locul. Iar actul încoronării era o taină în sens bisericesc. De altfel, în limba română se spunea „a fost uns domn” și nu “a fost încoronat”. Este corect așa pentru că acest cuvânt „ungerea”, accentul cade pe ungerea cu mir, în vreme ce „a încorona” vorbește despre obiectul coroană, fără nicio referire la sacralitatea gestului. La români, cuvântul „rege” nu datează din vremuri imemoriale, ci exact de la apariţia regatului. Noi am avut: domn, voievod, crai, rigă sau principe. Cuvântul de origine slavă „voievod” e un cuvânt războinic fiindcă „voievod” înseamnă „conducător de oști”. Cuvântul se pacifică atunci când „voievod” devine „vodă”.
Mie îmi plac mult sinonimele sale rigă și crai. Iar una dintre cele mai interesante coincidențe în legătură cu raportul dintre regalitate și biserică o întâlnim în jocul de cărți unde craiul sau riga este, sunt, de fapt, popa.
(Foto: wikipedia.org)