AUDIO / Revoluția de la Timișoara și revoluțiile din România
Articol de Dana Florea, 23 decembrie 2019, 11:56
Începând de ieri și până în 22 decembrie, Timișoara stă sub semnul memoriei, al recunoștinței și al cuvântului „revoluție”. Da, mai întâi, memorie și recunoștință pentru cei care s-au jertfit, au fost răniți sau au înfruntat gloanțele și bestialitatea slugilor ceaușiste. Apoi, cuvântul „revoluție”, care e leitmotivul acestor zile. Deși au trecut, iată, 30 de ani, cuvântul „revoluție” nu îi este recunoscut Timișoarei nici astăzi. Ba mai mult, există nenumărate voci în spațiul public ce contestă că atunci ar fi fost revoluție. Eufemismele sau disfemismele sunt diversificate ca registru: „evenimentele din decembrie 1989”, „marea îmbulzeală din decembrie”, „loviluție”, „carnavalul din decembrie”. Vă reamintesc, disfemismele sunt forme jignitoare, batjocoritoare.
Sigur, definirea a aceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 e mai dificilă decât pare. În opinia mea, vorbim nu despre două perioade distincte, ci despre patru perioade distincte: mai întâi, perioada 16 – 19 decembrie care corespunde cu o revoltă a timișorenilor. Perioada 20 – 21 decembrie în care revolta se transformă programatic, grație Manifestului Frontului Democratic Român, într-o mișcare revoluționară. Acestea sunt cele două faze ale Revoluției la Timișoara. La București, la fel, avem tot două perioade: cea dintre 21 decembrie și 22 decembrie până la ora 17, care este una și cea de după, când Ion Iliescu și gruparea lui au furat revoluția.
Spun în fiecare an asta: pentru toți românii, cuvântul „revoluție” este un cuvânt cu origine timișoreană!
(rubricã difuzatã în 17 decembrie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)