AUDIO / Rudenie sau rubedenie? Neamuri să fie!
Articol de Dana Florea, 20 martie 2020, 10:22
Spațiul virtual, adică internetul, este, de mai multă vreme, și locul de unde putem învăța o mulțime de lucruri despre limba română. De la gramatică, la ortografie sau la stilistică. Sunt mereu amuzat să descopăr tot soiul de observații inteligente și competente despre asemenea subiecte. Și ca să ies din considerațiile generale, zilele trecute am preluat și eu pe pagina mea de Facebook o asemenea observație. Care sună așa: „Numai în limba română se poate întâlni un asemenea grad de rudenie: o mamă de bătaie soră cu moartea”. Nu mai spun de expresia „mama dracului” despre care a vorbit și unul dintre preoții ortodocși plin de har și umor, Părintele conferențiar Constantin Necula, care spunea așa: „Ca să vedeți ce popor deosebit avem, suntem singurul popor care a știut că dracul nu s-a putut naște de la Dumnezeu, așa că am inventat-o pe mama dracului”.
De fapt, pretextul citării expresiei despre felul în care mama și sora intervin în expresii idiomatice este cuvântul „rudenie”. Sunt convins că, de multe ori, ați auzit folosit un alt cuvânt pentru a desemna relațiile de sânge între oameni, anume „rubedenie”. Dacă vă întrebați care este forma corectă, vă răspund imediat: ambele forme sunt corecte. „Rudenie” și „rubedenie” sunt dublete, adică forme paralele. Cunoscutul și apreciatul lingvist timișorean Prof. univ. dr. Sergiu Drincu a publicat cu mai bine de 15 ai în urmă un folositor Dicționar de dublete ortografice, ortoepice și morfologice corecte.
(rubricã difuzatã în 8 octombrie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)