AUDIO / Rusaliile lui 1951
Articol de Dana Florea, 27 iunie 2019, 15:08
După rubrica de ieri, când am vorbit despre Rusalii și despre originea cuvântului, un bun cunoscut mi-a atras atenția că, de Rusalii, unii își sărbătoresc ziua numelui. Și mi-a dat exemple cum ar fi Rosalia, Rusalin, Roxana, Ruxandra. Nu știam, așa că am dat o căutare pe internet și am văzut că așa ar fi. Dar, dincolo de registrul onomastic mai mult sau mai puțin logic, eu vreau să vă reamintesc că, pentru bănățeni, sărbătoarea Rusaliilor înseamnă o amintire teribilă. În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a început Deportarea în Bărăgan, cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică. Un număr de 12791 de familii, respectiv 40 320 de persoane, din 258 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan. Dacă aveți impresia că toți acei deportați au încălcat legea, vă înșelați amarnic: singura lor vină era fie etnia (sârbii, mai ales), fie faptul că erau locuitori ceva mai înstăriți. Luați în toiul nopții sub supravegherea milițienilor și securiștilor, au fost lăsați în mijlocul stepei Bărăganului unde și-au constuit bordeie, case, adăposturi în care au stat timp de aproape cinci ani. Peste 1600 dintre deportați, maturi și copii, au murit acolo departe de casă.
Cu gândul la cei care au suferit atunci, mai spun doar că deportarea înseamnă surghiunire, expatriere, exilare cu precizarea că deportații din Bărăgan erau atent supravegheați și nu aveau voie să părăsească locul în care fuseseră repartizați.
(rubricã difuzatã în 19 iunie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: adevarul.ro)