AUDIO / Să ne acordăm mai fin Genitivul și Dativul
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 29 martie 2016, 09:15
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 4 februarie 2015)
Din cauza circulației sufocante era să nu ajung la radio. Să rămânem la fraza asta pentru rubrica de azi și vorbim puțin despre acordul adjectivelor sau al participiilor cu substantivele în cazurile Genitiv și Dativ. Vă imaginați că aș putea să spun „Din cauza circulației sufocantă era să nu ajung la radio?”, Evident că nu! Sună aiurea.
Dar să vedem exemplul următor:
„Din cauza grevei muncitorilor din sectorul minier declanşată acum o săptămână…” Nu-i așa că nu vă supără cuvântul „declanșată” în loc de „declanșate”? Și să facem enunțul mai scurt: „Din cauza grevei declanşate acum o săptămână…” Acordul cu Genitivul vine natural.
Observați, așadar, că dacă între grevei şi declanşată nu s-ar fi aflat cuvintele „muncitorilor din sectorul minier”, acordul ar fi mai uşor perceptibil.
Așadar, lipsa acordului unor adjective sau participii cu Genitivul sau Dativul este o greșeală ce apare mai ales atunci când acestea sunt despărţite de substantivul determinat de alte cuvinte. Că să nu vă complexați prea tare, am să vă spun că până și marii noștri gazetari mai fac asemenea greșeli. Cum este și acest dezacrod dintr-un vechi articol semnat de… Ion Cristoiu:
„Michel Castex, conducătorul echipei de jurnalişti de la Agenţia France Presse, venită la Bucureşti pentru a reflecta Revoluţia română…”
Evident, acordul cu Genitivul ne obligă să corectăm enunțul după cum urmează:
“Michel Castex, conducătorul echipei de jurnalişti de la Agenţia France Presse, venite la Bucureşti pentru a reflecta Revoluţia română…”