AUDIO / „Şapte purici pe-un picior …” Sau pureci?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 30 septembrie 2015, 12:16
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Purece, puric sau purec? (rubrică difuzată în 23 septembrie 2015)
Foarte multe persoane pe care le cunosc îmi spun că nu mai suportă să audă promisiunile politicenilor. Ca să mai schimb vorba, le spun că mie politicienii adesea îmi par niște personaje de basm. Nu vă grăbiți să credeți că este vorba despre feți-frumoși sau Ilene Cosânzene. Nu, mă gândesc că unii dintre ei — e drept, nu toți! — au impresia că sunt mult mai mari, mai importanți decât sunt în realitate. Și, atunci, îmi vine în minte câte un început de basm din cele culese de Petre Ispirescu: „A fost odată ca niciodată… pe cînd se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne aducea povești”.
Ați ghicit, prea mulți dintre cei care ne conduc destinele seamănă cu micul și enervantul purece din fragmentul de basm. Dacă vă gândiți că am ceva cu biata vietate minusculă, am să vă spun că nu mă gândesc la vreo analogie cu sângele poporului sau la vreo alegorie cu paraziții. Nu! Ar fi nepoliticos și forțat, exagerat. Mă interesează strict aspectul lingvistic. Și invoc cuvântul „purece” fiindcă am auzit și văzut cum unii scriu sau pronunță greșit „purec” sau „puric”. Sigur că ultima variantă greșită, „puric” a devenit mult mai populară de când actorul Dan Puric a devenit o vedetă națională.
La plural, forma corectă este „purici”, nu „pureci”, așa cum ne-am aștepta. Așa scrie în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, așa scriem și noi!