AUDIO / Sf. Dumitru, uscătorul ierburilor și desfrunzitorul codrilor
Articol de Dana Florea, 17 noiembrie 2020, 10:22 / actualizat: 18 noiembrie 2020, 11:34
Ieri, ortodocșii dimpreună cu catolicii l-au sărbătorit pe Sfântul Dumitru. Sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Pentru creștini, Sf. Dumitru este un martir grec, guvernator al Thessalonicului, ucis de romani pentru credința sa, la începutul secolului al patrulea.
În tradiţia populară românească, Sf. Dumitru/Dimitrie este considerat patronul păstorilor, dar el are și o funcție importanță în ciclul anotimpurilor: Sf. Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Iar un vechi ritual evident precreștin ne arată că, de ziua Sfântului Dumitru, ciobanii află cum va fi iarna: ei așază pe pământ cojocul și, dacă pe el se așază o oaie albă, va fi o iarnă grea, în timp ce oaia neagră anunță o iarnă blândă.
Dar cel mai interesant obicei precreștin la români este focul de Sâmedru, numele popular pentru Sfântul Dumitru. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, la sate, se aprindea un foc mare și fie era sacrificat un animal, fie un copac anume ales a cărui ardere era însoțită de un ceremonial de înmormântare. Toate aceste elemente trimit la rituri agricole și nici e de mirare fiindcă numele Dumitru vine de la Demetrios, adică adeptul, slujitorul Demetrei. Zeița Demeter, în mitologia greacă, era zeița agriculturii, iar grecii au explicat apariția anotimpurilor prin ceea ce a urmat după răpirea fiicei ei, Persefona, care, jumătate de an poate sta cu mama ei pe pământ, iar cealaltă, sub pământ. Exact așa cum se comportă plantele.
În vocabularul bisericesc există un verb minunat ce i se aplică sfinților Dumitru și Gheorghe: ei hotărnicesc anotimpurile.
(rubricã difuzatã în 27 octombrie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)