AUDIO / Țapul și Teatrul
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 18 februarie 2016, 08:05
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 8 februarie 2016)
Ieri am vorbit despre semnul grafic numit tildă pornind de la numele unui regizor mexican și de la premiile Oscar. Astăzi, o să încerc să vă atrag atenția asupra teatrului și condiției actorului în vechime.
La origini, teatrul nu a fost o formă de divertisment, o formă de artă. Teatrul, mai precis tragedia, nu era altceva decât forma desacralizată a ceremoniilor inițiatice în cinstea zeului Dionysos al cărui alai era compus din oameni-țapi. În limba greacă, țap se spune tragos. De unde vine cuvântul „tragedie”. De fapt, este vorba despre niște bărbați ce purtau niște maști de țapi. Maștile cu pricina amplificau vocea pentru ca lumea să audă bine ce spun ei. În limba latina, masca aceea se numea „personna”. De unde vine cuvântul „personaj”. De unde vine meseria de actor. O meserie ce a traversat cu greu secolele.
În Antichitate și în Evul Mediu, statutele corporațiilor de meserii aveau o listă cu „meseriile înfame”, considerate nu numai nedemne, ci și izvor de pedeapsă divină veșnică. „Meserii infame” însemnau : hingher, călău, paznic, gunoier, gropar, măcelar, servitor la băile publice, bărbier, prostituată, proxenet, menestrel, saltimbanc, dansator pe sârmă și bufon.
Cu actorii, menestrelii, bufonii, saltimbancii, stăm rău încă din epoca romană, iar mai târziu Sfântul Augustin a cerut ca actorilor — pe patul de moarte — să nu li acorde iertarea. În secolul al XV-lea, se credea ca menestrelii și prostituatele „sunt niște monștri deghizați sub forme omenești”. Ce vreți mai mult, în Anglia medievală și renascentistă actorii erau îngropați în cimitirele din afara cetății…
Laurence Olivier a fost primul actor înnobilat din istoria acestei meserii.
(Foto: createiline.com)