AUDIO / Țară, Terra, țarină, teritoriu. Cu aruncare
Articol de Dana Florea, 31 august 2020, 12:13
Rememorarea de ieri a copilăriei de la țară, adică la bunicii paterni, mi-a declanșat o avalanșă de gânduri. Sigur, mare parte din ele nostalgice, dar nu numai. Da, nu numai fiindcă mi-am propus să caut prin cuvintele noastre de fiecare zi urme ale ocupației noastre ancestrale de agricultori. Sigur, primul cuvânt care se impune este cuvântul „țară”. Asta fiindcă filologiii ne îndeamnă să credem că „țară” vine de la cuvântul latinesc terra, adică „pământ”. În limba română veche, cuvântul „țară” era întrebuințat cu sensul de „pământ” și nu cu sensul cunoscut de noi astăzi. Ceea ce ne face să credem că denumiri cum ar fi Țara Almăjului, Țara Bârsei, Țara Oașului nu se referă doar la delimitări administrative, ci au sensul de Pământul Almăjului, Pământul Bârsei, Pământul Oașului. Sigur, în limba română există și un cuvânt ce exprimă ideea de teritoriu al unei comunități: țarină. Care mai înseamnă și „câmp cultiva, de ogor, de arătură”. Numai că, se pare, cuvântul „țarină” nu este sigur că ne vine de la cuvântul „țară”, ci de la un cuvânt sârbesc. Dar asta nu are prea mare importanță. Latinescul terra, „pământ”, mai este ascuns și în câteva neologisme cum ar fi „teritoriu” și „ a ateriza”.
Acum, după ce am povestit despre cuvintele ușor de ghicit ce ne vin din îndeletnicirile noastre agricole, am să vă semnalez un verb pe care urechea obișnuită nu are cum să îl descifreze: verbul „a arunca”. Verbul „a arunca” ne vine de la o formă a latinei populare, eruncare, ce însemna „a plivi”, a defrișa, adică a tăia plantele sau arbuștii. Care, evident, se aruncă. Interesant, nu?
(rubricã difuzatã în 23 iulie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gasește în librării.
(Foto: pixabay.com)