AUDIO / Un 10 mai al demnității timișorenilor
Articol de Dana Florea, 21 mai 2019, 09:26
Poate vă întrebați de ce am ales să vă vorbesc ieri și nu astăzi despre semnificația zilei de 10 mai și despre faptul că, odată cu 10 mai 1881, limba română a dobândit cuvântul „rege”. Ei bine, am făcut acest lucru dintr-un motiv de patriotism local. Adică pentru a readuce în memoria timișorenilor un moment de demnitate ce are legătură tot cu ziua de 10 mai, zi care, până la venirea comuniștilor a fost ziua noastră națională.
În 10 mai 1945, la Timișoara, a avut loc o demonstrație spontană promonarhistă și împotriva Armatei Sovietice, organizată mai ales de tineri. De fapt de elevi ai liceelor „C.D. Loga” și „Carmen Sylva”. În acea zi de 10 Mai, care era încă ziua națională a României, tinerii s-au simțit jigniți că, într-o asemenea zi, la parada militară, nu erau prezente tablouri cu Regele, ci doar tablouri ce îi înfățișau pe conducătorul suprem al URSS, Stalin, și pe Dr. Petru Groza, prim-ministrul la acea dată. Încurajați de discursurile șefului Garnizoanei, generalul Alexandru Saidac, și ale directorului Teatrului Comunal, Aurel Buteanu, elevii au scandat lozinci promonarhiste și proamericane. Saidac și Buteanu au fost condamnați la ani de temniță grea. Dar ceea ce este încă și mai absurd e faptul că în aceeași zi a fost arestat și fruntașul țărănist Sever Bocu sub pretextul de a fi fost în spatele manifestării spontane promonarhiste a elevilor.
Închei această evocare cu două precizări în legătură cu prefixul „pro-”. Prefixul „pre” este sinonim cu prefixul „filo-”, cu excepția a două substantive : nu spunem „filofascist” și nici„prosemit”.
(rubricã difuzatã în 10 mai 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)