AUDIO / Un alt brand al Timișoarei: Guban
Articol de Dana Florea, 28 iunie 2019, 08:57
În 11 iunie, din păcate, nu am auzit nicio știre despre una dintre cele mai negre zile din istoria recentă a României. Spun „din păcate” fiindcă Plenara CC al PMR, din 9 – 11 iunie 1948 a adoptat Raportul prezentat de Gheorghe Gheorghiu Dej cu privire la naționalizarea „întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi”. Era o zi de vineri și, la ora 6 dimineața, oamenii comuniștilor au ocupat birourile întreprinderilor private și au interzis orice activitate, iar la ora 13,00, conducerea companiilor a fost efectiv preluată de noua putere. Ca să fie mai clar, prin „Legea naționalizării” din 11 iunie 1948, au fost confiscate afacerile importante ale țării și trecute în proprietatea statului. Dar au existat și excepții. Fabrica Guban din Timișoara — proprietatea lui Blaziu Guban, un orfan cu 5 clase, dar genial antreprenor — a fost singura fabrică care nu a fost etatizată. În 1952, Guban a donat fabrica statului cu condiția să rămână director pe viață. Condiția a fost acceptată, iar „Uzina Chimică Guban Timişoara” și-a schimbat numele în „Întreprinderea de Stat Fabrica de Produse Chimice şi Încălţăminte Bela Brainer Timişoara”, iar mai apoi în „Victoria”. Sigur, Blaziu Guban a profitat de relațiile sale cu comuniștii ilegaliști, dar asta e o altă poveste. Guban a devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri românești în lume.
A etatiza este un neologism ce ne vine din limba franceză unde este format de la cuvântul „état”, adică „stat”. Regăsim neologismul și în cuvântul „etatism” adică o influență mare a statului în anumite domenii.
(rubricã difuzatã în 11 iunie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)