AUDIO / Un cuvânt al românilor din fostul Imperiu austro-ungar: casină
Articol de Dana Florea, 18 ianuarie 2021, 09:46
Dacă ar fi să ne luăm după vechiul calendar iulian, cel de dinainte de 1919, ccelebrul fruntaș bănățean Coriolan Brediceanu s-a născut în 23 decembrie 1849, desigur la Lugoj. Așadar, astăzi, bănățenii ar trebui să se gândească la marele avocat și om politic, membru al comitetului central al Partidului Național Român și deputat în Dieta Ungariei. Pe stilul nou, adică gregorian, data lui de naștere este cu 13 zile mai târziu, în 5 ianuarie 1850.
Coriolan Brediceanu a făcut parte în diferite organizații culturale române și a luat apărarea în procese politice intentate mai multor ziare și oameni politici români din Ungaria și Transilvania și, între alte acte de generozitate, aș aminti că l-a sprijinit financiar și moral pe inventatorul Traian Vuia, încă din tinerețea acestuia, la realizarea primului aeroplan românesc. Demn de admirație e și faptul că a dăruit Banatului și doi eminenți fii — pe marele folclorist și etnolog Tiberiu Brediceanu, și pe eminentul politician și diplomat Caius Brediceanu. Iar fiica sa Cornelia a devenit soția lui Lucian Blaga. Sigur, personalitatea sa este binecunoscută marelui public, dar azi am ales să vă deslușesc un cuvânt vechi ardelenesc în legătură cu Brediceanu: casina. A fost fondator și președinte al Casinei Lugoj, adică al unui for de discuţii libere în care românii din Imperiu veneau cu soluţii în treburile obşteşti şi în apărarea drepturilor cetăţeneşti. Cuvântul „casină”, opinează Sextil Pușcariu, este o adaptare a cuvântului nemțesc „kazino”, în sensul de club select, rezervat doar unor anumiți membri. Românilor, înainte de Marea Unire.
(rubricã difuzatã în 23 decembrie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.