AUDIO / Vă agasează cumva termometrizarea?
Articol de Dana Florea, 16 iulie 2020, 13:28
În anii 60 ai secolului trecut industria a trecut printr-un proces accelerat de modernizare în clipa în care au apărut roboții industriali. Îmi amintesc și acum articole din revista „Lumea”, o publicație dedicată actualității externe, în care ni se explica faptul că apariția roboților este un fel de avanpremieră a comunismului. Cei mai tineri nu știu că propaganda de atunci ne explica viitoarea orânduire a lumii în termeni paradisiaci, adică de paradis, în care nu vor mai exista bani, ci fiecare va primi produse după nevoi. Unii ideologi spuneau chiar că oamenii nu vor mai fi nevoiți să muncească fiindcă roboții vor face asta în locul nostru. Așa că epoca de aur a comunismului urma să fie un fel de dolce far niente, adică o dulce trândăvie. Numai că entuziasmul față de robotizare nu a durat prea mult fiindcă, în urma robotizării, din lumea capitalistă au venit vești despre concedieri masive. Drept pentru care, în scurt timp, robotizarea nu a mai fost un subiect predilect al propagandei comuniste, ba chiar s-a vorbit că proletarul, adică muncitorul, este robotizat.
De ce v-am povestit toate aceste lucruri despre roboți și robotizare? Nu numai din motive ce țin de absurda și ridicola istorie a comunismului. Voiam să remarc un calc lingvistic, un model lingvistic adică, ce funcționează în această perioadă de restricții. Ei bine, la intrarea în spațiile publice, persoanelor care intră acolo nu li se măsoară temperatura, ci sunt termometrizate. Ca în modelul amintit mai sus: de la robot, robotizare, robotizat.
(rubricã difuzatã în 17 iunie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)