AUDIO / Vă invit să folosiți cuvântul „calmitate” cu mai mult calm
Articol de Dana Florea, 16 martie 2022, 10:14
Acum, că au trecut sărbătorile religioase, mă pot întoarce și eu la micile răutăți și să mai dau câte un cartonaș roșu pentru încălcarea limbii române. Iar personajul politic care va primi cartonașul roșu astăzi este ministrul de interne Lucian Bode. Cel care, după demonstrațiile violente din ziua de 22 decembrie, când protestatarii au forțat intrarea de la Casa Poporului, a spus așa:
„În permanenţă le-am transmis forţelor de ordine să acţioneze cu calmitate, să fie calmi, să fie fermi, dar să nu utilizeze sub nicio formă forţa şi violenţa. Nu au folosit forţa, nu au folosit echipamentele din dotare, protestul din curtea Palatului Parlamentului s-a finalizat fără violenţe, în schimb, aşa cum aţi putut vedea, am văzut că unii protestatari s-au dedat la distrugeri. Sunt câteva maşini distruse de către aceşti protestatari sau cum să-i numim.”
În fapt, cartonașul roșu simbolic pe care i-l arăt ministrului Bode nu e chiar roșu fiindcă, deși el a folosit un cuvânt care nu există, „calmitate” în dicționare, e adesea folosit și de jurnaliști. Da, cuvântul „calmitate” nu există în DEX probabil fiindcă nu e nevoie de un alt cuvânt derivat de la „calm” care să însemne tot… calm.
Cei care folosesc cuvântul „calmitate”, între care și ministrul Bode, aplică un sufix ce se potrivește altor cuvinte derivate, cum ar fi „nervozitate”, de la „nervi”, „seriozitate” de la „serios”, „amabilitate” de la „amabil” ș.a.m.d. Și, dacă ar fi să vă spun de ce folosesc unii cuvântul „calmitate” în loc de banalul „calm”, cred că tocmai am răspuns: fiindcă, spre deosebire de cuvântul „calm”, cuvântul „calmitate” e mult mai căutat, mai sofisticat, mai snob.
(rubrica difuzata în 29 decembrie 2022)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)