AUDIO / Vaccinatul, vaca și altoirea
Articol de Dana Florea, 20 iunie 2021, 13:25
Cei care au ascultat rubrica mea de ieri cred că au fost uimiți să afle că, acum130 de ani, cu aproximație, marele nostru dramaturg I.L. Caragiale scria, șocat, că, în anumite județe ale României de atunci, autoritățile sanitare falsificau datele cu privire la vaccinarea antivariolică în rândul copiilor. Drept pentru care, în județul Teleorman, de pildă, rata mortalității era extrem de ridicată. Vă reamintesc, este vorba despre un articol cu titlul Principii şi vaccină, publicat în anul 1896, iar prima mea nedumerire filologică, deja semnalată la finele rubricii de ieri, este forma de feminin, „vaccină”, pentru substantivul „vaccin”. Edițiile pe care la am din dicționarul Șăineanu, de pildă, nu menționează forma „vaccină”. O menționează însă dicționarul latiniștilor Laurian și Massim, cu o precizare însă: forma „vaccină” apare alături de forma de masculin, „vaccin”. Dar trimiterea celor doi latiniști la cuvântul italian „vaccina” e ciudată. În italiană, „vaccin” se spune „vaccino” și este de genul masculin, ca și cuvântul franțuzesc „vaccin”. Este posibil ca în italiană și franceză să fi avut și formele de feminin, citate de Laurian și Massim — „vaccina” și „vaccine” — fiindcă, așa cum am spus de la microfonul acestei rubrici, vaccinul antivariolic a fost numit așa, de către inventatorul lui, de la cuvântul „vacă”.
Iar în dicționarele vechi, atunci când vine vorba despre vaccinare, întâlnim un cuvânt ce aparține evident limbajului pomicol: altoire. Fiindcă ritmul de altoire a cam slăbit în ultimele zile, vă îndemn, din nou, de la microfonul acestei rubrici, să vă altoiți, adică să vă vaccinați!
(rubricã difuzatã în 28 mai 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)