AUDIO / „Vi-am trimis” sau „v-am trimis” un gând bun?
Articol de Dana Florea, 13 iulie 2020, 11:35
Una dintre speranțele mele cu privire la limba română se referea la Facebook. Ca să fiu mai clar, speram ca persoanele care scriu tot soiul de comentarii pe pagina albastră vor fi mai atenți la felul în care scriu fiindcă, nu-i așa, vede lumea. Și îmi întemeiam această speranță pe un lucru foarte ușor de făcut: avem DEX online, deci putem vedea cum se scriu toate cuvintele. Ei bine, așa cum puteți constata și dv., nu e chiar așa fiindcă, pentru prea multă lume, nu contează cum scrii, ci numai și numai ce scrii. Așa că nu e de mirare să întâlnim cuvinte a căror ortografie e foarte greu de recunoscut chiar în contextele cu pricina. Asta se numește, pur și simplu măcel. Nu vreau însă, de la microfonul acestei rubrici, să poluez urechea ascultătorilor cu asemenea exemple, așa că vă spun ce m-a întrebat un prieten plecat din România de foarte mulți ani. Care, evident, are cont de Facebook. Ei bine, el era preocupat de o nuanță gramaticală, drept pentru care m-a întrebat așa: forma corectă este „eu vi-am trimis o scrisoare” sau „eu v-am trimis o scrisoare”.
Forma corectă este „eu v-am trimis o scrisoare”. Formele neaccentuate ale pronumelui personal de persoana a doua plural în cazul dativ sunt „vi-” și „v-”, dar „vi-” se folosesc numai dacă urmează o consoană: vi-l. În propoziția „V-am dat de știre”, „v” este în cazul dativ fiindcă răspunde la întrebare „cui am dat de știre?” Vouă-, v-. Tot așa, în propoziția „Vi-l trimit pe Sergiu”, un exemplu în care e evident că nu putem folosi „v”, Dar există și o excepție aici: corect este „vi-i dau”.
(rubricã difuzatã în 16 iunie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)