Burtăverzimea nu mai este la modă
(rubricã difuzatã în 24 august 2018)
Articol de Dana Florea, 6 septembrie 2018, 08:55 / actualizat: 6 septembrie 2018, 12:52
Sorin Stati, de la care am preluat informațiile de mai sus, explică și sensul unui cuvânt pe care îl știm din opera lui Caragiale: burtăverzime. Cuvântul nu are nicio legătură cu dimensiune abdomenului bărbaților, ci se referă tot la un accesoriu vestimentar. Culoarea verde din acest cuvânt se explică prin faptul că accesoriul distinct al negustorilor, mai ales al băcanilor și al birtașilor, era un șorț sau un brâu de culoare verde.
Închei rubrica de astăzi cu un cuvânt uitat astăzi și folosit de Eminescu: gheroc. „Gheroc” vine din limba germană și înseamnă redingotă.
(rubricã difuzatã în 24 august 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)