Ce caută gușa într-o zicere cu căpușa? Și invers
(rubricã difuzatã în 13 iulie 2018)
Articol de Dana Florea, 6 noiembrie 2018, 12:55
Eu sunt reticent în a reacționa mai abraziv, adică mai aspru, și atunci când s-ar cuveni. Evident, fac parte dintr-o altă generație în care disimularea a fost o strategie de fiecare zi fiindcă, în spațiul public, dacă ai fi spus ce gândești ai fi fost în mare pericol. Fac o paranteză și vă spun că verbul a disimula nu are doar înțelesul de a ascunde ceva, ci și de a da o aparență înșelătoare.
În popor, atunci când ești de o franchețe, sinceritate ce poate supăra, se spune „ce-i în gușă, și-n căpușă”, o zicere ciudată fiindcă mă îndoiesc că o parte anatomică așa cum e gușa are vreo legătură cu insecta căpușă. Nu am citit niciunde asta, dar cred că forma căpușă este un cuvânt adaptat fonetic pentru a rima. Și nu ar fi deloc exagerat, cred eu, ca autorul anonim să fi gândit „ce e în gură trebuie să fie și în minte, în cap”. După care cuvântul „gură” să fi fost înclocuit cu un sinonim mult mai expresiv, ”gușă”, iar rima să fi venit de la sine.
Și, fiindcă tot am adus vorba despre anii dictaturii comuniste, vă reamintesc o celebră replică din anii cei mai negri de atunci. Se spune că la o ședință a Uniunii Scriitorilor, Tudor Arghezi, după ce a ascultat discursul în care Zaharia Stancu ataca sistemul capitalist, l-a suprins pe acesta aprinzându-și un Kent. Și că i-ar fi spus așa: „Dumneata una vorbești și alta fumezi”.
(rubricã difuzatã în 13 iulie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)