Doi atomi de apariu și un atom de acrariu: formula apei într-o moldovenească inexistentă
(rubrică difuzată în decembrie 2016)
Articol de Dana Florea, 7 februarie 2018, 08:47
Începând cu anul 2013, partidul socialist al lui Dodon a organizat cursuri de limbă moldovenească și trebuie să fii surd, orb sau chiar retardat mintal să nu observi că limba moldovenească este una cu limba română.
Rădăcinile acestui glotonim (nume de limbă) se află în decizia URSS de a înființa, în regiunea din stânga Nistrului, o republică Modovenească autonomă subordonată Republicii Sovietice Socialiste Ucraina. Acest lucru se petrecea în 1924 și este limpede că, printr-o asemenea manevră, URSS încerca să-și justifice pretențiile asupra Basarabiei.
Autoritățile sovietice au încercat să creeze o nouă limbă literară, scrisă în alfabet chirilic și cât mai îndepărtată de limba română. Cu acest proiect a fost însărcinat un lingvist pe nume Leonid Madan, care nu doar a întocmit o gramatică moldovenească publicată în 1929, la Tiraspol, ci a și creat cuvinte noi. În moldoveneasca inexistentă a lui Mardan, apa este formată din doi atomi de apariu și unul de acrariu.
(rubrică difuzată în decembrie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)