Faceți cunoștință cu niște ghilimele mai puțin cunoscute: ghilimelele iterative
(rubricã difuzatã în 13 septembrie 2018)
Articol de Dana Florea, 25 septembrie 2018, 08:22
Așadar, ar mai trebui să spun că ghilimelele nu sunt doar semnul citării, ci pot avea o funcție stilistică. Astfel, dacă scriu că drumurile din România sunt excelente, cititorii vor crede fie că sunt ticălos, fie că nu am făcut niciodată cunoștință cu vreun drum românesc. Dar dacă pun între ghilimele cuvântul „excelente”, cititorii vor înțelege de îndată că sunt ironic, batjocoritor și că sensul cuvântul „excelente” este exact invers. Asta se numește antifrază.
Ionel Funeriu, într-o carte folositoare pentru cei care exploateză computerul pe post de mașină de scris, numește ghilimele iterative acele ghilimele folosite în tabele sub un enunț ce revine mereu. De pildă, eu în raportul meu de la Radio Timișoara, scriu doar o singură dată Limba română, în prima rubrică, după care, în rubricile ce urmează, în jos, pun ghilimele de acest fel. Aceste ghilimele s-ar putea numi ghilimea fiindcă se folosește o singură pereche de ghilimele sub formă de virgule, iar ele trebuie aliniat perfect una sub alta pentru a avea sensul de repetare. Să nu uit, cartea lui I. Funeriu se numește Principii și norme de redactare computerizată.
(rubricã difuzatã în 13 septembrie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)