Nu vă riscați la un asemenea verb!
Diateza este o categorie gramaticală caracteristică verbului, care exprimă raportul dintre acțiune și subiectul gramatical.
Articol de Dana Florea, 25 iulie 2017, 07:00
În gramatica tradițională a limbii române vorbim despre diateza activă, diateza pasivă și diateza reflexivă, aceasta din urmă având destul de multe probleme, ca să spun așa. Simplificând lucrurile, verbele la diateza relexivă sunt precedate de pronume reflexive: „mă”, „te”, „se”, „ne”, „vă”, „se” ori „îmi”, „îți”, „își”, „ne”, „vă”, „își”. Exemplific: Mă uit rar la telenovele. Sau: Îmi amintesc cu greu de tine.
Unele verbe, unipersonale, au doar pronume reflexiv, la persoana a 3-a: se știe, se zice, se zvonește, se fură. (Se fură e un reflexiv tipic pentru România unde vedem că se fură, dar nu aflăm sau aflăm prea puțin cine „se fură”!) Și profit de exemplul cu „se fură” pentru a semnala că există numeroase verbe la diateza activă ce pot avea și forme de diateza reflexivă: a naște/a se naște, a aminti/a-și aminti, a zice/ a se zice, a face/ a se face, a mișca/a se mișca etc.
Probabil că acest lucru îi face pe unii vorbitori să creadă că orice verb poate avea și formă reflexivă. Și am să dau un exemplu de verb care mi se pare că e la modă, poate și fiindcă e popularizat în diverse cântări.
„Să nu te riști, că nu se merită”, auzim de prea multe ori. Însă, dacă luăm la bani mărunți Dicționarul explicativ al limbii române, o să vedem că niciunul din verbele „a se merita”, respectiv „a se risca” nu se regăsesc acolo.
Merită, așadar, să verificați acest lucru!
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: adevarul.ro)