O sfeclim și ne fâstâcim cu sfeclă și fistic
(rubricã difuzatã în 6 august 2018)
Articol de Dana Florea, 18 septembrie 2018, 08:24
Uite că am mai lămurit niște lucruri interesante despre vocabularul botanic, așa că astăzi o să mai satu puțin în aceeași arie a vocabularului. Și o să vă povestesc câteva lucruri despre alte două cuvinte ce au legătură cu acest univers: „a o sfecli” și „a se fâstâci”.
Nu e foarte dificil să ne dăm seama că verbul „a o sfecli” are legătură cu sfecla. DEX-ul definește verbul drept „a ajunge într-o situație neplăcută, a o păți; a o băga pe mânecă” și se pare că explicația nu este valabilă pentru toți. Asta fiindcă se presupune că unei persoane care se află într-o situație neplăcută i s-au înroșit obrajii cu o culoare asemănătoare cu cea a sfeclei. De rușine! Dar rușinea, cum știți, e tot mai rară.
Cât privește verbul „a se fâstâci”, și acesta are legătură cu emotivitatea și cu dobândirea unei culori inspirate de fistic, adică o culoare între galben și verde. Forma cu „î” se datorează unei pronunțări și scriei vechi, „fâstâc”.
(rubricã difuzatã în 6 august 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)