Puneți TVA pe semnul exclamării!
De mult nu am mai abordat problema semnelor de punctuație. Nu mă gândesc neapărat la corectitudinii folosirii virgulei, de pildă, ci la banalele semne de întrebare și de exclamare. Dacă ar fi să facem un clasament al excesului de semne de punctuație, semnul exclamării cu siguranță s-ar clasa pe primul loc. Despre ocupantele locului al doilea, punctele de suspensie, am mai vorbit de la microfonul acestei rubrici.
Articol de Dana Florea, 28 aprilie 2017, 13:16
Semnul exclamării este folosit în exces fiindcă el marchează ceva neobișnuit, ceva aparte, ceva asupra căruia ni se atrage atenția. Iată de ce semnul exclamării este un ingredient foarte des folosit în presa de scandal sau în cea tabloidă. Nimic deosebit până aici. Probleme de corectitudine apar în clipa în care semnul exclamării apare în exces. Norma cere să fie folosit un singur semn al exclamării și nu mai multe. Așadar, nu vă irosiți semnele exclamării fiindcă nu este nevoie. Cu o excepție: semnul exclamării se scrie de mai multe ori doar pentru a marca creşterea graduală a intensităţii vocii, numărul lor fiind în raport cu creşterea caracterului imperativ al comunicării: „− Ionel! Ionel!! Ionel!!! Du-te dincolo, mamă, spargi urechile dumnealui!“ (Caragiale)
Sigur, pe paginile de Facebook, abuzul de semne ale exclamării dă seama de emotivitatea conversațiilor, dar acolo fiecare scrie cu (ne)gramatica lui.
(rubrică difuzată în 8 ianuarie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/