AUDIO / Șoimi, pionieri, uteciști pierduți de istorie
Articol de Dana Florea, 21 martie 2019, 08:35 / actualizat: 25 martie 2019, 12:26
Astăzi o să vă povestesc despre unele cuvinte ale copilăriei mele. Unele dintre ele au dispărut fiindcă au dispărut realitățile, altele încă stau în vocabular, dar cu alte sensuri. Și am să încep cu „pionier”, un cuvânt care, în anii copilăriei mele, se referea la unica organizație a elevilor până în jurul vârstei de 14 ani, când elevii erau înregimentați în UTC, adică Uniunea Tineretului Comunist. Dar, cum știți Partidul Comunist Român nu le permitea tinerelor vlăstare ale României să se copilărească așa, de capul lor. Drept pentru care, în 1976, a fost înființată organizația Șoimii Patriei. Cine devenea „șoim al patriei”? Dacă aveți impresia că era o chestie organizată în baza unor merite, vă înșelați. Toți preșcolarii, dar și elevii până la 7 ani erau obligatoriu șoimi. Unii dintre ei, cum ușor vă dați seama, nu știau să meargă, dar, cum bine știm, șoimul nu merge, ci zboară. În fine, nu vreau să îmi aduc aminte de acei ani în care bieții prunci erau îndoctrinați de la cea mai fragedă vârstă. Vreau doar să spun că sensul secund al cuvântului „șoim” a dispărut astăzi. După cum a dispărut și sensul comunist al cuvântului „pionier”, rămânând doar cel de persoane care deschide noi drumuri într-un anumit domeniu.
Dar, dincolo de cuvintele ideologice, aș mai remarca și o discretă dispariție tehnologică. Cea a clopoțelului. Dispărut de mulți ani și înlocuit cu o sonerie ineptă al cărei sunet standardizat nu aducea nicio tresărire în sufletele noastre. Asta fiindcă el, clopoțelul, clopoțește de fiecare dată altfel. De fapt, astăzi mi-am amintit o minunată adecvare a profesoarei mele de franceză din Sânnicolau Mare, Adriana Bugaru Milea, care, la auzul freamătului de pe holurile liceului nostru, întreba cu dulceață șoptită: „A clopoțit?”
(rubricã difuzatã în 22 februarie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pinterest.com)