AUDIO / Subsemnatul, Marcel Tolcea, vă invit să vorbim și să scriem îngrijit românește
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 23 martie 2016, 07:17 / actualizat: 23 martie 2016, 9:26
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 28 ianuarie 2015)
Ieri am început să vă spun câte ceva despre unul dintre cazuri în care virgula este obligatorie. M-am referit la cazul Vocativ. Astăzi o să continuăm cu un alt exemplu în care virgula este obligatorie, și anume apoziția. Nu vreau să vă plictisesc cu prea multă teorie, dar sunt nevoit să vă spun că apoziția este acel cuvânt sau grup de cuvinte care aduce o explicație a unui termen și intră cu el într-o relație de egalitate. Mihai, prietenul meu, a intrat la facultate. Avem două virgule aici ce se simt și în intonație. Cu toate acestea sunt apoziții care nu se simt în intonație și, ca atare, multă lume nu le marchează prin virgulă. Cel mai frecvent caz se întâlnește în stilul administrativ unde, după „subsemnatul”, virgula lipseşte în marea majoritate a cazurilor. Așadar, când scrieți o cerere, scrieți așa cum scriu eu acum: subsemnatul, virgulă, Marcel Tolcea, virgulă etc. ctc.
Nu închei rubrica de astăzi fără a vă semnala că apoziţiile dezvoltate produc o mai mare bătaie de cap decât cele simple: „Nicoale Robu, primarul orașului Timișoara și liderul PNL al județului Timiș, a fost săptămâna trecută la Bruxelles”. Pentru ce a fost acolo primarul orașului? Pentru a susține proiectul Timișoara, virgulă, capitală culturală. O apoziție visată de toți.
(Foto: dicasdiarisdeportugues,com,br)