AUDIO / Un deceniu de Petre Stoica numai în poezie
Articol de Dana Florea, 1 aprilie 2019, 13:36 / actualizat: 2 aprilie 2019, 8:10
În 21 martie, cultura română ar trebui să comemoreze 10 ani de la plecarea lui Petre Stoica. Născut în Banat de pustă, la Peciu Nou, poetul, traducătorul și întemeietorul de instituții culturale Petre Stoica a rămas profund atașat de acest spațiu. După ce a cunoscut gloria literară, alături de Nichita Stănescu și colegii de generație, în anul 1994, Petre Stoica a părăsit Bucureștiul pentru a se stabili la Jimbolia. Aici, acolo, a așezat bazele unei fundații și a înființat un muzeu unic în România — Muzeul Presei Sever Bocu. După plecarea lui Petre Stoica la cer, în 21 martie 2009, memoria i-a fost, îi este marcată, în fiecare an, de atribuirea „Premiului Petre Stoica”, acordat de Fundația Pax 21 în colaborare cu Filiala Uniunii Scriitorilor din România. Laureatul anului trecut a fost minunatul poet și tălmaci al literaturii române în limba sârbă Adam Puslojic, prezent, în sâmbăta care a trecut, la omagierea poetului de către Primăria orașului Jimbolia.
Petre Stoica a fost răsfățatul criticii și, implicit al premiilor literare, a fost tradus în nenumărate limbi, a tradus magistral literatură germană și nu numai, a fost o personalitate mitologică a primului val de scriitori ce au ieșit din mizeria proletcultismului.
Ce înseamnă proletcultismul? Proletcultism înseamnă, în anii de după instaurarea comunismului în România, o atitudine față de problemele artei și culturii, importată din Uniunea Sovietică, ce nega și respingea întreaga moștenire culturală a trecutului. Despre acei ani grei, Petre Stoica a scris o minunată carte, „Amintirile unui fost corector”. „Corector”, cu accentul pe a doua silabă, nu „corector”, cu accentul pe ultima silabă, cum mai auzim din păcate prea des.
(rubricã difuzatã în 21 martie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.