? Fructul de avocado nu vă poate apăra în procese. Avocații se ocupă de asta
Articol de Dana Florea, 29 septembrie 2017, 11:31
În rubrica de ieri, când am vorbit despre vegetarianism, veganism și raw-veganism, nu am spus nimic despre riscurile pe care asemenea diete le au, dincolo de avantajele evidente. Sigur, nu mă pricep la asemenea lucruri, dar pot constata că lumea este tot mai speriată de ceea ce află din presă. Sigur, înainte de 1989, era foarte greu să ai o alimentație normală fiindcă românii de atunci erau mai degrabă vânători. Da, ați auzit bine: vânam carne, mezeluri, brânză, ouă, unt fiindcă majoritatea acestor produse erau raționalizate sau se găseau foarte greu. Așa că, vrând-nevrând, aveam o alimentație mult mai rațională decât am fi dorit. Dacă, acum, soia a devenit un căutat aliment de post, înainte de ‘89, salamul cu soia era un produs mult prea impus românilor. Așa că, în 1990, principala acuză la adresa politicienilor întorși din străinătate a fost că ei nu au mâncat salam cu soia. Cum ar veni, că nu înțelegeau nimic.
Dar democrația și piața concurențială au adus în România și o diversitate de fructe sau legume pe care, în anii socialismului multilateral dezvoltat, nu le văzuserăm nici măcar în poze. Amintesc doar câteva: avocado, anghinare, kiwi, minole, kaki.
Dintre toate acestea, mie îmi plac avocații în sosul Mexican guacamole. Dacă ați tresărit când am spus că îmi plac „avocații în sos”, aveți dreptate. Avocado are forma de plural tot avocado, așa că țineți minte asta și nu îi puneți pe avocați în sosuri. Și mai țineți minte că, în franceză, avocat înseamnă și avocat, și fructul de avocado.
(rubrică difuzată în 8 martie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)