Festivalul Internațional de Film Documentar cu filme în premieră, la Arad
Festivalul de film documentar fARAD revine, între 2 și 6 octombrie 2019, pentru a șasea ediție la Cinema Arta din Arad, cu o selecție de filme premiate în marile festivaluri internaționale, reunite sub tema Harta și Teritoriile.
Articol de Dana Florea, 12 septembrie 2019, 15:45 / actualizat: 10 octombrie 2019, 14:22
Festivalul începe marți, 2 octombrie, de la ora 19:30, cu filmul „Lumea de la picioarele tale” regizat de Jeremy Workman. Propunându-și să parcurgă toate străzile New York-ului, eroul filmului descoperă oameni și locuri ale metropolei aflate în contrast cu ceea ce suntem obișnuiți să gândim despre „The Big Apple”. Filmul reușește să umanizeze și să umple emoțional un spațiu urban pe care îl imaginăm rece, dominat de arhitecturi colosale.
Întreaga ediție fARAD din acest an propune, de altfel, o călătorie imaginară în colțurile cele mai îndepărtate ale lumii.
„Veți vedea documentare care abordează temele în mod original, tratează subiectele alese evitând clișeele și caută noi modalități de a aborda o poveste. Acestea sunt prin definiție provocatoare, în condițiile în care cer o abordare în afara cutiei, o modalitate de a privi realitatea diferit. Selecția din acest an are în vedere documentare care se focusează pe tematica spațiului și care arată diferitele aspecte ale vieții urbane în lume. Sunt prezentate orașe precum Madrid, La Habana, Hong Kong, New York, Rome, Kinshasa, Iași, dar și teritorii mai puțin explorate precum taigaua Siberiană și Sahara de Vest” declară Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.
Proiecțiile fARAD vor fi completate, ca în fiecare an, de proiectele adiacente Festivalului: tradiționalul Laborator fARAD dedicat tinerilor documentariști, proiecte dedicate copiilor sau conferințe și dezbateri, menite să regenereze comunitatea locală de cinefili și să ofere noi oportunități de colaborare profesională.
Printre evenimentele speciale ale festivalului se numără proiecția filmului „Guvernul copiilor” de Ioana Mischie, regizoarea invitând 100 de copii să își imagineze cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani și cum ar arăta România dacă ar fi condusă de copii, proiecția filmului ”Timebox”, al Norei Agapi, accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere și campania online #AradulAscuns în care locuitorii orașului au fotografiat secvențe urbane sau instantanee surprinzătoare, cele mai reușite fotografii urmând să fie premiate.
În acest an, Alexander Nanau, regizor al filmului „Colectiv”, va participa la o sesiune specială a Laboratorului, alături de Mihai Grecea, colaborator la realizarea filmului.
Petrecerea de închidere, care va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, după proiecția filmului „System K”, va fi animată de doi invitați speciali, Andreea Esca și bloggerul Cristian „Otravă” Șimonca.
Intrarea la toate evenimentele va fi liberă.
Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC.
Mai multe detalii pe www.farad.ro sau pe Pagina evenimentului.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.