Programul de educație cinematografică pentru elevi, CinEd, ajunge la Timișoara
Proiectul de educație cinematografică pentru elevii din Europa, CinEd – European Education for Youth, inițiat de Institutul Francez din Paris se lansează în România în luna aprilie și se va desfășura pe parcursul următorilor ani.
Articol de Dana Florea, 6 aprilie 2016, 09:33
Printre primele 10 orașe care vor beneficia de proiectele programului se numără și Timișoara.
În cadrul CinEd se va realiza un catalog online de filme europene de diverse genuri, pentru toate categoriile de vârstă (ciclu primar, gimnazial, liceal), însoţite de materiale pedagogice, care vor fi puse gratuit la dispoziţia profesorilor, educatorilor şi a cât mai multor tineri în decursul anilor următori.
Activităţile educaţionale pe care le va propune programul vor ajuta elevii să-şi dezvolte abilităţile de analiză critică şi estetică a mesajelor audiovizuale în general şi a filmelor, privite ca obiecte artistice, în particular, să manifeste interes faţă de cinematografie ca artă şi industrie şi să facă un pas mai departe în integrarea diversităţii culturale.
Toate filmele din colecţia CinEd vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau chiar în sala de clasă.
Catalogul de filme a fost realizat în urma unor întâlniri și sesiuni de lucru la care au participat toți partenerii CinEd (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia și România) și include anul acesta 11 lungmetraje și 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaționale.
Printre filmele selectate se numără și pelicule realizate de Radu Jude — „Cea mai fericită fată din lume” și Cătălin Mitulescu — ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”.
Acestora li se adaugă „Pierrot Nebunul” (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), „Prima zi de școală” (Jacques Rozier, Franța, 1956), „Deschide ușa” (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franța, 2006), „Luminița” (Alain Gomis, Franța, 2003), „Spiritul stupului” (Victor Erice, Spania, 1973), „În construcție” (Jose Luis Guerin, Spania, 2001), „Postul” (Ermanno Olmi, Italia, 1961), „Intervalul” (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), „Sângele” (Pedro Costa, Portugalia, 1989), „Un sâmbure de îndoială” (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), „Adăpost” (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), „Problema țânțarilor și alte povestiri” (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007).
Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.