Ansamblul folcloric “Lugojana” – 60 de ani de prestații artistice
Mare sărbătoare a cântului și dansului popular la Lugoj, la aniversarea Ansamblului “Lugojana” care împlinește 60 de ani de activitate artistică.
Articol de Daniela Bacila, 15 noiembrie 2023, 11:26
Manifestările vor începe sâmbătă, 18 noiembrie, la ora 10:00, în sala Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” din orașul de pe Timiș cu întâlnirea dintre generaţii, expoziţie de fotografii, afişe, diplome, trofee, proiecţii spectacole, înmânări de diplome de excelenţă. Sunt câteva dintre momentele pregătite de prof. Puiu Munteanu cu formaţia care la ora actuală are peste 150 de membri împărţiţi în patru grupe de vârstă şi grupe valorice (începători, avansaţi). Bilanţul manifestărilor din ultimii ani este impresionant cuprinzând acţiuni folclorice pe tot parcursul anului.
Spectacolul festiv va avea loc la ora 18:00. Vor urca pe scenă soliști vocali din mai multe generații: Ica Ciurescu, Viorel Peia, Doina Strugaru, Doru Daniluc, Andrei Scorobete, Nelu Covaci, Ramona Ilieși Drăgan, Dana Gruescu, Dorin Biriș Coșbuc, Toni Bagiu, Andreea Dragoman, Darius Cojocaru, Costel Bambu. Dirijor Ionel Groza, coregrafia prof. Puiu Munteanu.
Intrarea se face pe bază de invitații gratuite care se pot obține la Casa de Cultură.
Tinerii lugojeni participă în fiecare an la mari festivaluri în ţară şi peste hotare: Italia, Grecia, Danemarca, Franţa, Germania, Serbia, Ungaria, Portugalia, Bulgaria, Macedonia, Turcia, Cipru, Egipt, Polonia, Emiratele Arabe Unite. La Gala Premiilor Lugojene, în urmă cu câțiva ani, a fost desemnată cea mai activă formaţie care reprezintă Lugojul peste hotare.
Licenţiat în pedagogie coregrafică la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Facultatea de artă scenică, profesorul Puiu Munteanu, coregraful și coordonatorul Ansamblului Casei de Cultură a municipiului Lugoj, a depășit 45 de ani de activitate artistică.
Puiu Munteanu şi-a început activitatea ca dansator la Ansamblul “Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara. Timp de nouă ani, în perioada 1980 – 1989, a fost instructor-coregraf al Ansamblului “Doina” al Intreprinderii Electrotimiș din Timișoara, iar din 1991 îl găsim la Casa de Cultură din Lugoj. Din 1996 este membru al Asociaţiei Coregrafilor de Ansambluri Folclorice din România. Din anul 2000 devine maestru coregraf de dans popular şi apoi profesor coregraf.
Este membru al Comisiei Naţionale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial din România, subcomisia dans tradiţional românesc, membru al Consiliului Internaţional al dansului de pe lângă UNESCO. Participă la simpozioane şi proiecte pe teme de coreologie, a susţinut proiectul de includere a Sorocului în patrimoniul UNESCO.