Salariile angajaților din spitalele timișene au întârziat, pentru prima dată în ultimii ani.
Pentru prima dată în ultimii ani, spitalele din județul Timiș s-au confruntat, în ziua de plată a salariilor, cu lipsa banilor. S-a ajuns în această situație pentru că plata serviciilor medicale nu a fost făcută de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș până la data de 15, conform calendarului stabilit.
Salariile cadrelor medicale și personalului auxiliar din spitalele din județul Timiș au fost plătite cu o zi mai târziu decât ar fi trebuit.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mariana Marcu, blocajul financiar apărut la nivelul instituției a fost rezolvat.
“Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș va aloca fondurile necesare spitalelor și va vira în contul unităților sanitare banii pentru serviciile medicale efectuate la nivelul secțiilor. Spitalele din Timiș aflate în contract cu Casa de Asigurări vor primi aproximativ 39 de milioane de lei pentru servicii medicale și aproximativ 45 de milioane de lei pentru gărzi și influențe salariale. Protestul angajaților caselor de asigurări de sănătate de la nivel național nu are nicio legătură cu plățile efectuate către spitale”, spune Mariana Marcu.
Articol de Radio Timișoara, 15 noiembrie 2023, 20:57
Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a declarat că deși problema salariilor a fost rezolvată, subfinanțarea cronică a spitalelor rămâne.
„Nu-i destul că suntem subfinanțați și suntem plătiți foarte prost pentru serviciile noastre. Am dovedit clar că în prezent, anul acesta, noile reguli de finanțare, ne-au condamnat la criza la care suntem acum și este trist pentru că autoritățile au aprobat memoriul nostru, au recunoscut că aceasta este situația, suntem subfinanțați, că aceste reguli stabilite în anul în curs au dus la această deficit definanțare și cu toate acestea, soluțiile nu s-au implementat”, spune Dorel Săndesc.
Managerul Spitalului Județean a mai declarat că sumele alocate serviciilor medicale au crescut cu doar 15 la sută, în timp ce costul unor medicamente și materiale sanitare s-a majorat chiar și cu 500 la sută.
Potrivit lui Dorel Săndesc, cu fiecare pacient grav tratat la Spitalul Județean Timișoara, criza financiară se adâncește.