Turismul montan, periclitat de reducerea numărului de salvamontiști potrivit legii austerității
Articol de Radio Timișoara, 8 decembrie 2023, 10:47
Articol de Radio Timișoara, 8 decembrie 2023, 10:47
Turismul şi activitatea de salvare montană vor fi afectate de aplicarea legii privind austeritatea fiscală (Legea 296/2023), în condiţiile în care numărul salvamontiştilor trebuie să scadă cu 15%, iar accidentele pe munte au crescut de aproape trei ori în ultimii doi ani.
Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, subordonat Consiliului Județean, are un număr de 21 de angajați, mai mic decât cel de care ar fi nevoie în mod normal. Noua lege va aduce o reducere cu 15% a personalului și bugetelor alocate pentru activitatea de salvare pe munte, susțin salvamontiștii.
Șeful salvamontiștilor din județul Hunedoara, Ovidiu Bodean, spune că numărul turiștilor care vin la munte este din ce în ce mai mare, iar acest lucru va duce implicit și la creșterea numărului de intervenții în caz de accidente. De aceea este nevoie ca numărul salvamontiștilor să rămână constant sau chiar să crească.
“Am avut un record anul acesta, în vară, de sărbătorile de Sfânta Maria, unde au fost peste 330 de corturi la Bucura, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Și îm aceste condiții, foarte multe accidente am sărit de la 100-200, cât erau acum câțiva ani, la 680 de accidente anuale și noi ne micșorăm numărul de angajați. Dacă turistul vine la munte și vede acolo la Salvamont, <Ne scuzați, să avem închis, că trebuie să-i trimit pe băieți acasă în concedii>. Păi cum să mai vină?”, spune Ovidiu Bodean.
Șeful Salvamont Hunedoara a mai arătat că reducerea numărului de salvatori montani va avea efecte directe și asupra operatorilor din stațiunile turistice de iarnă. Potrivit legislației, pârtiile de schi nu pot fi autorizate în lipsa unor echipe salvamont pentru intervențiile de prim ajutor calificat.
“În certificatul de omolgare scrie foarte clar trebuie asigurată salvarea de pe pârtie de un echipaj calificat. Dacă n-o să să avem asigurat salvarea montană pe pârtie o să zicem stop joc, se închide pârtia, toată lumea merge acasă că n-are ce să mai facem salvarea de pe pârtie și totul se duce de râpă”, mai spune Ovidiu Bodean.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a solicitat o întrevedere cu membri ai Guvernului și a transmis un memorandum în care explică situația creată prin reducerile de personal din cadrul structurilor Salvamont din țară.