?? Biserica din satul-fantomă Lindenfeld este salvată de un timișorean
GALERIE FOTO:
Articol de Radio Timișoara, 23 mai 2016, 10:36 / actualizat: 23 mai 2016, 13:15
Edificiul ar fi ajuns una cu pământul dacă un timișorean, plecat în Germania din 1979, nu s-ar fi gândit să salveze lăcașul de cult.
Helmuth Kierer a ajuns la Lindenfeld la începutul anilor ’90 și a decis să se apuce singur de treabă.
Jumătate din acoperiș era distrus, rupt de vânt, și grinzile erau putrede. Creșteau deja buruieni din grinzi putrede. Finanțări nu am primit nimic și nici n-am vrut. N-am vrut să primesc ajutoare ca să nu se zică că mă înbogățesc și bag banii în altă parte. Am făcut din buzunar. O dată grinzile, apoi acoperișul. În fiecare an câte ceva. Interesul meu a fost biserica să fie pusă pe uscat, să nu plouă înăuntru.
Helmuth Kierer mai are de lucru la biserica din Lindenfeld. Cât de curând urcă din nou în Munţii Banatului, unde şi vrea să sfinţească o crucea din fața bisericii.
Iniţiativa de a păstra vie istoria pemilor nu a fost uşor de pus în practică. Mai ales că Lindenfeldul era un sat izolat.
Am vorbit cu fostul preot din Caransebeș. Nu i-a venit să creadă că mă ocup și că o să fac ceva. Numai bine m-am ambiționat și am făcut.
Satul Lindenfeld a fost întemeiat de pemii germani, în 1827. În 1924 avea 230 de locuitori, iar în perioada comunismului mulţi au plecat în Germania. După revoluţie s-a ajuns la un singur locuitor, Paul Schwirzenbeck, care a murit la 83 de ani, călcat de o maşină la Caransebeş.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both.
GALERIE FOTO: